Събота, 04 Май 2024 15:49
Резултати от Квалификационния турнир за момчета под 18 години

Пирин (Разлог) и три столични клуба – ЦСКА, Левски и Софийски университет, се класираха за Финалния турнир от Държавното първенство за момчета под 18 години. Първите четири финалиста станаха ясни след изиграване на Квалификационен турнир (2-3 май) с участието на 16 отбора. Те бяха разделени на четири групи по четири тима, а само завършилите на първо място във всеки поток достигаше директно до финала.

 

 Финалите във възрастта са между 22 и 26 юни.

 

 Отборите, които завършиха на второ и трето място, ще имат още един шанс – чрез Допълнителен квалификационен турнир, който ще се проведе на 15 и 16 май.

 

 Пирин постигна три победи и събра 9 точки, за да оглави Група Д. Домакин на потока бе Раковски-1964 от Севлиево. Славия отстъпи в първия мач от турнира именно срещу клуба от Разлог, но след това се поздрави с два чисти успеха, което им отреди второто място. Домакините продължават участието си в шампионата след успех над Родопа с 3:0. Волейболистите от Смолян не успяха да спечелят гейм в надпреварата и приключват участието си през сезона.

 

 Група Д

 

 Миналогодишният шампион Левски София не загуби гейм в Група Е в Пловдив. "Сините" бяха безапелационни и заеха първото място с 9 точки. Домакините от Виктория Волей също се отчетоха със силно представяне, но в най-важния сблъсък отстъпиха с 0:3 пред Левски. Пловдивският клуб продължава като втора, а третото място се зае от Нефтохимик, който взе чиста победа над Миньор (Перник).

 

Група Е

 

 Два столични клуба – Люлин и Софийския университет, тръгнаха с чисти победи в Група Ж, а третият двубой от програмата ги изправи един срещу друг. Двата тима направиха много оспорвана среща, която продължи в пет гейма. В тайбрека играта продължи да е равностойна и победителят бе решен с 2 точки разлика. Успехът бе за СУ, който в последния двубой се наложи с 3:0 над Берое 2016. Люлин също записа нов чист успех, с което зае второто място, а домакините от Стара Загора не успяха да се преборят за третата позиция с Добруджа 07. Отново в екшън сблъсък двата тима стигнаха до тайбрек, в който клубът от Добруджа надделя.

 

Група Ж

 

 Три от три за ЦСКА в домакинството на Група З. На свой терен "червените" не дадоха шанс на съперниците си и не изгубиха гейм. Още на старта те отнесоха друг софийски клуб – Локомотив 1929-Нидо, а "железничарите" се поправиха до края и взеха две победи с по 3:0 и 3:1. Така битката за третата позиция се оказа втората среща от програмата между Етрополе и Дунав (Русе). В нея Етрополе се наложи на нула.

 

Група З

 

Държавното първенство по волейбол се провежда в изпълнение на спортния календар на БФВ с цел популяризиране на волейболната игра сред подрастващите и за излъчване на Републикански шампион в съответната възрастова група.

 

 Българска федерация по волейбол изказва своята благодарност към партньорите, подкрепящи развитието на Детско-юношеския волейбол в България – Лидл България, Гаритидж парк, Обединена Българска Банка, Хюндай България, фондация "За пример", Министерство на туризма и Министерство на младежта и спорта.