Понеделник, 14 Март 2016 10:30
Волейболистките на Левски триумфираха за пети път  в Скаут Лигата
Волейболистките на Левски триумфираха за пети път в Скаут Лигата Снимка:Бончук Андонов

 

Волейболистките на "Левски" (София) спечелиха шестия пореден турнир от уникалния проект на БФВ  за развитие на младите състезателки - Скаут Лигата по волейбол на България, която е за момичета родени 2002/2003 набор.

Така представителките на "сините" триумфират на върха в Лигата за пети път от изиграните шест турнира до сега и се утвърдиха като абсолютния лидер у нас за тази възраст.

Надпреварата с проведе в Казанлък, като бе най-силното състезание от началото на проекта, след като в него бяха събрани всички отбори с успехи, допълнени от един новак - "Омуртаг". Независимо от това волейболистките на "Левски" прегазиха всички съперници чисто, като завършиха на първо място без загубен гейм.

По пътя към финала левскарките победиха "Славия" (София) с 2:0 (25:12, 25:8) в първия полуфинал. Истинска двама се разигра във втория полуфинал, който противопостави ЦСКА и "Казанлък Волей". Двубоят бе изключително равностоен, като емоцията и интригата бе до последно, а домакините надделяха с 2:1 (18:25, 25:18, 16:14). У дома  и стените помагат, поговорката за пореден път се оказа вярна, като подкрепата на публика и приятели даде увереност на "розите" и след като изоставаха с 0:1 гейма, те направиха страхотен обрат. В тайбрека напрежението избухна с пълна сила, но все пак в решителните моменти домакините намериха сили да се преборят и затвориха гейма с 16:14, а това ги класира на финал.

На финала вече драма нямаше, а "сините" победиха "Казанлък Волей" с 2:0 (25:14, 25:14).  Над 300 фенове на волейбола се събраха в казанлъшката зала „Арсенал“ за да подкрепят "розите" в битката за първото място, а атмосферата бе като на истински мач при жените. И двата тима имаха своите агитки, като и от двете страни имаше тъпани и звукови устройства. Младите левскарките обаче показаха психика, като не се повлияха от емоциите, доминираха изцяло и не допуснаха противодействие.

 

BONC6800-3393-920-400-80-c-rd-255-255-255

 

В спора за 3-4 място тимът на ЦСКА победи "Славия" с 2:0 (25:8, 25:13) и така завърши на трета позиция в крайното класиране, а Белите останаха четвърти. В малкия финал интрига също нямаше, като армейките доминираха изцяло. Класирането на "Славия" за финалната четворка явно бе максимума на тима за този турнир и Белите не можаха да окажат никакъв отпор на армейките в спора за трето място.

 

IMGP3998

 

Новакът "Омуртаг" също показа възможности, като липсата опит повлия да не направи някоя голяма изненада. Волейболистките на "Омуртаг" все пак сътвориха сюрприз с победата си над ЦПВК (трети в миналия турнир в София) и така завършиха като трети отбор в групата, което им даде прави да играят за пето място в крайното класиране. Там обаче срещнаха "Марица", чиито тим отпадна от финалната четворка след въртележка. Маричанки бяха амбицирани да постигнат успех и надиграха "Омуртаг" с 2:0 (25:23, 25:17), катозаеха пета позиция, а тимът от Омуртаг остана шести.

 

Marica Momicheta U14 Omurtag Skaut Liga 2016

 

Най-голямата изненада обаче дойде от тима на "Арда", който спечели четвъртия турнир от Скаут лигата. От първенец съставът от Кърджали остана последен… В спор за 7-8 място "Арда" отстъпи на ЦПВК с 0:2 (20:25, 23:25). Така Полицейския клуб завърши на седмо място, а "Арда" остана на последната осма позиция в крайното класиране.

 

Резултати от последния ден на турнира:

7-8 място: ЦПВК - Арда 2:0

5-6 място: Марица - Омуртаг 2:0

3-4 място ЦСКА - Славия 2:0

1-2 място Левски - Казалък 2:0

 

Крайно класиране в шестия турнир от Скаут Лигата

1. Левски (София)

2. Казанлък Волей (Казанлък)

3. ЦСКА (София)

4. Славия (София)

5.Марица (Пловдив)

6. Омуртаг (Омуртаг)

7. ЦПВК (София)

8. Арда (Кърджали)