Понеделник, 25 Април 2016 13:56
Пламен Константинов, главният мениджър на корпорация "Развитие" Александър Александров, Антонина Зетова и новият треньор на жените Иван Сеферинов подкрепят Скаут лигата
Пламен Константинов, главният мениджър на корпорация "Развитие" Александър Александров, Антонина Зетова и новият треньор на жените Иван Сеферинов подкрепят Скаут лигата Снимка: Костадин Андонов

Дебютното издание на новия проект на Българската федерация по волейбол за развитието на младите състезатели у нас – Скаут лигата по волейбол, който стартира през този сезон с момичета, родени 2002/2003 година ще завърши с финален Гала-фестивал в София.  

Припомняме, че проектът е по идея на президента на БФВ Данчо Лазаров, като представлява двугодишна програма, в която чрез поредица от турнири се цели окриване на млади таланти, повишаване на спортно-техническите им качества и попълването на националните ни гарнитури с талантливи състезатели.

Гала-фестивалът от Скаут лигата ще се проведе на 6,7 и 8 май (петък-неделя) в столичната зала "Христо Ботев" и в залата на НСА, като ще бъде грандиозен в мащабите си. В тридневното състезание ще вземат участие 20 отбора от цяла България, като такъв формат се прави за първи път във волейбола у нас. На 6 май (петък) надпреварата ще стартира от 12:00 със специално откриване, на което ще присъстват националните треньори, много бивши и настоящи волейболни национали, както и други гости.

Само за един сезон проектът Скаут лига доби популярност и се радва на голям интерес сред родните клубове у нас. Форматът привлече за своята кауза селекционерите на Бъгария при мъжете и при жените - Пламен Константинов и Иван Сеферинов, както и една от най-добрите български волейболни националки Антонина Зетова, които работят за неговото популяризиране. Програмата вече има и своя генерален спонсор в лицето на корпорация „Развитие“, а главният мениджър на корпорацията Александър Александров обяви, че и дриги спонсори са на път да подкрепят идеята със средства.

12715457 955346747883198 4126643039005034513 n

 

Идеята е Скаут лигата да се разшири за следващия сезон, като освен момичета да обхване и момчетата. Вече е изготвена структура на първенството, като през сезон 2016/17 ще има общо 72 отбора (36 при момичетата и 36 при момчетата). Така над 1500 деца ще бъдат обхванати в тази програма, като така ще се запали още по-голям интерес у тях и ще се постави една мащабна основа за развитието на подрастващите. Във всеки от шестте региона на България ще се изиграят по три турнира. В последствие първенците от регионите, заедно със сборен отбор от най-добрите състезатели от останалите тимове ще играят на три финални турнира.

Екипировката за всички отбори, разходите за пътувания и храна ще бъдат изцяло поети от БФВ, както и от спонсори. Разчита се и на средства от Министерството на спорта, като вече програмата е представена пред спортното министерство. Необходимата сума за следващия сезон е около 400 000 лева, като вече се работи активно по осигуряването на тези средства.