Понеделник, 25 Април 2016 14:01
Пламен Константинов заяви, че Скаут лигата има страхотен ефект сред подрастващите.
Пламен Константинов заяви, че Скаут лигата има страхотен ефект сред подрастващите. Снимка: start-photo.bg

„Ефектът от Скаут лигата е страхотен!“

Това заяви селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол Пламен Константинов на провелата се днес пресконференция в Пресклуб България, на която основен акцент бе уникалният проект на БФВолейбол за развитие на подрастващите - Скаут лигата на България. На срещата с медиите присъстваха още главният мениджър на корпорация „Развитие“, която е основен спонсор на лигата, г-н Александър Александров, селекционерът на жените Иван Сеферинов и бронзовата медалистка от Европейското първенство по волейбол през 2001 год. Антонина Зетова. Скаут лигата стартира през този сезон, в който се изиграха общо 6 турнира при момичета родени през 2002 и 2003 год. В първия, един срещу друг играха 6 тима, а постепенно проектът стана изключително популярен и желание за участие проявиха клубове от цялата страна. Така на 6-и, 7-и и 8-и май БФВолейбол ще организира Гала турнир в София, който ще събере 20 клуба от цяла България.  

„Според мен това е най-правилното решение в една ситуация, в която системата в посока подрастващи очевидно е не достатъчно финансирана. Това бе една идея на президента Лазаров да се финансират точно най-малките възрастови групи. Да се подпомогнат клубовете, които изпитват сериозни финансови затруднения. Много често се получава така, че турнири за подрастващи, които трябва да се проведат за 3 или 4 дни, клубовете се договарят поради липса на средства и ги изиграват в рамките на един ден всички мачове. За да нямат никакви разходи, а така се получава една много тежка програма, която демотивира децата. От друга страна много малко турнири имат тези деца. Има клубове, които по цяла година тренират, за да изиграят една зона в края на годината, да загубят два мача или три и да приключат с мачовете, което отново е изключително демотивиращо за децата“, каза още Пламен Константинов.

„Идеята на Скаут лигата е да се финансират 72 отбора. Това е максималния мащаб за следващия сезон. 36 отбора при момчетата и 36 при момичетата. Това означава в шестте региона по шест отбора, като да се изиграят по три регионални и след това три национални турнира. С проекта ще бъдат финансирани изцяло екипировката на всички отбори със средствата, които ще отдели федерацията, спонсорите, както и проектът внесен в Министерството на спорта. Разчитаме и от там на някаква финансова помощ. Освен екипировката, пътуванията и храната на всички отбори също ще бъдат поети от федерацията практически“, добави Константинов, а след това сподели и своите лични впечатления от турнирите в Скаут лигата.

„До този момент поне моите впечатления са, че има огромен ентусиазъм и почти всички клубове се записват за участие, защото това наистина е една много сериозна помощ. През този сезон идеята бе всички клубове да имат еднаква екипировка в един и същ цвят, което е много хубаво, защото така децата се чувстват като едно цяло“, каза селекционерът на мъжете.

„Искам да уточня, че в разговори с треньорите на отборите, които участват през този сезон в Скаут лигата, тяхното впечатление е, че ефектът е страхотен“, продължи той.

„Децата са изключително ентусиазирани и нямат търпение да дочакат следващия турнир. В предишни години поради липса на мачове децата много често започват да се отказват. Спират да бъдат редовни по време на тренировки и ентусиазма пада. През тази година нещата са различни. Всички са изключително запалени, а точно това е и една от идеите. Ние да запалим децата, а този ентусиазъм да го задържим и в следващите възрастови групи. Най-смисленото нещо като идея е да се инвестира в най-малките! Това е причината да подкрепям финансирането и подпомагането точно на тези възрастови групи. Искам лично да благодаря на г-н Александров, мениджъра на корпорация „Развитие“, който откликна на нашата покана. С голям ентусиазъм и желание се включи в нашия проект. Благодарение на такива хора наистина един такъв смислен проект може да просъществува, да има бъдеще и да има развитие. Развитие във волейбола заедно с корпорация „Развитие“! Мисля, че звучи много позитивно“, завърши Пламен Константинов. 

Повече за Скаут лигата можете да прочетете тук.