Понеделник, 06 Юни 2016 09:02
(0 гласа)
Националките оглавиха класирането в Гран при след 3:1 над Аржентина
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори

Волейболистките ни завършиха блестящо първия турнир от световното Гран при в Тукуман с 3:1 (25, 17, -25,  19) над Аржентина. Така нашите оглавиха класирането в общото подреждане на осемте държави в двете групи с 3 победи, колкото има и тимът на Пуерто рико. Момичетата от Карибите също са с три успеха от турнира в Полша, а снага тима няма да се срещнат във втората фаза.

Следващите мачове на отбора ни са в Оломоуц (Чехия) срещу домакините, Канада и отново Доминиканска република. Тимът лети в понеделник по маршрут Тукуман – Буенос Айрес – Франкфурт – Виена и после с автобус до чешкия град. В петък първият съперник на нашите са доминиканките, следва мач в събота с Чехия и в неделя срещу Канада. Като домакин България ще играе по право на финалите във Варна, четворката се допълва от трите най-предно класирали се отбори.

Срещу „Пантерите”, както наричат в родината им волейболистките на Аржентина,

треньорът Иван Сеферинов заложи на Ева Янева (20 т.), Петя Баракова (3), Емилия Николова (22), Мирослава Паскова (12), Виктория Григорова (10) и Нася Димитрова (7), либеро е Мария Филипова. В игра се появиха още Гергана Димитрова (2), Юлия Стоянова и Вероника Бежандолска.

Българките доминираха през целия мач, дори имаха възможност да спечелят с 3:0, като изпуснаха мачбол при 25:24 в третата част. Интрига за крайния изход имаше само в първия и третия гейм, в останалите нашите диктуваха темпото и не оставиха съмнения за превъзходството си.

Освен с трите победи момичетата ще запомнят двете седмици в Аржентина като истинска авантюра. Първо заради изтощителните пътувания с автобус - над 1200 км, после и с нечовешките условия за игра в залите – много голям студ, мръсотия и без елементарни условия за спортистите в началото на зимата в страната. Официалната зала „Флореста” в Тукуман и в последния ден бе ледена, но този път имаше и „екстра” – наситена миризма на скара, която се стелеше от близки капанчета и свободно влизаше през липсващите прозорци и входове без плътни врати.

IMG 5449

Появи се обаче надпис на български в зала – оказаха се местни момичета, които симпатизират на нашия отбор. В Аржентина има много родни емигранти, но се смята, че в Тукуман няма такива или техни наследници, които да говорят български.

Прочетена 285 пъти Последно променена в Понеделник, 06 Юни 2016 09:06