Четвъртък, 10 Декември 2015 13:41
"Марица" с първа еврозагуба за сезона

"Марица" (Пловдив) отстъпи пред германския "Шверинер" (Шверин) с 1:3 (15:25, 25:16, 17:25, 16:25) в първа осминафинална среща от европейския клубен турнир за Купата на ЦЕВ, продължила час и половина пред почти пълните трибуни в зала Пловдивски университет, сред които беше и селекционерът на мъжкия национален отбор на България Пламен Константинов.

В първата част гостенките бяха изключително прецизни в атака и бързо наложиха надмощие.  Американката Ариъл Търнър бе водещата нападателка на "Шверинер", а крайното 25:15 бе оформено с елегантно прехвърляне на бразилката Луси Соуза Цийглер.  Във втория гейм нещата се обърнаха.  Българките заиграха по шампионски, натиснаха противника със сервис и вече нямаше и помен от германската прецизност от другата страна на мрежата. "Марица" се възползва от грешките на "Шверинер", за да натрупа аванс, а с изящен удар от втора линия Радосвета Тенева затвори частта при 25:16.

Със завъртането на полетата отново се обърна и балансът на терена.  Третият гейм бе едно подобие на първия.  Блестящо играещата разпределителка Денийз Ханке бе в основата на германското надмощие, което се изрази в пореден убедителен резултат – 25:17 за "Шверинер".  В четвъртия гейм смяната на полетата не доведе до нова промяна в поведението на двата тима.  Гостенките продължиха да доминират, като този път разликата дойде най-вече от отличната им игра на блокада и на начален удар.  Момичетата на Феликс Козловски отново натрупаха голяма преднина и не оставиха шанс на домакините да се върнат в мача.  Канадският диагонал Табита Ашли Лав беше авторът на последната точка в гейма, която донесе на "Шверинер" успеха с 25:16 и с 3:1 в мача.

Именно Лав стана топреализатор на срещата с 16 точки за победителките. Ариъл Търнър добави 14.  С толкова завърши и най-резултатната състезателка на "Марица" Радосвета Тенева.

След края на мача капитанката на "Марица" Ана Радичева получи аплодисменти от публиката по случай имения си ден, а букет и връчи лично малкият и син Георги, съпроводен от татко си – помощник-треньора Иван Радичев.

Реваншът в Германия е във вторник, 15 декември, от 20:00 б.в., в зала "Палмберг Арена Шверин".