Вторник, 05 Юли 2016 10:21
(0 гласа)
Николай Къртев (вляво) заяви, че се чувства израснал след мачовете в Европейската лига това лято.
Написана от:
Публикувана в: Национални отбори
Николай Къртев (вляво) заяви, че се чувства израснал след мачовете в Европейската лига това лято.

Николай Къртев е поредният талантлив млад волейболист, който през този сезон получи шанс за изява в националния отбор. 20-годишният център бе титуляр в заключителните мачове от Европейската лига в зала „Конгресна“ във Варна и отбеляза общо 11 точки в 1/2-финала срещу Естония и двубоя за бронзовите медали с Австрия. Мястото в стартовата шестица на Къртев му гарантираха силните изяви по време на двата турнира от груповата фаза. Високият 202-сантиметра играч е на 5-а позиция в класацията на ЦЕВ за най-резултатен център с 15 блока, като първи е Андри Аганитс от шампиона Естония с 20. Това прави Къртев българина с най-много блокади по време на тазгодишното издание на Европейската лига.

Ето и какво каза той в интервю за сайта на БФВолейбол volleyball.bg:

-Ники, веднага след драмата срещу Естония и загубата с 2:3 в петък вечерта, мач срещу Австрия за 3-о място и поражение с 0:3. Какво не се получи в играта ни срещу австрийците?

-Тежък мач. Не можахме да издържим на посрещане и това може би ни изигра много лоша шега. Не можахме да ги затрудним със сервис, а на добро посрещане те са наистина много добър отбор, който си отиграва топките и нямаше какво да направим.

150500 BONC4657

-Вие играхте срещу Австрия и в началото на сезона по време на международния приятелски турнир в Унгария. Тогава отстъпихте с 1:3.

-Да, наистина играхме срещу тях още в подготовката. Но като цяло не можахме да им се противопоставим в мача за 3-о място. Опитахме да се мотивираме след загубата от Естония на 1/2-финал и в началото на първия гейм играхме супер, но на края няколко грешки в посрещане и настроението рязко падна.

193322 BONC3330

-Какво мислиш за този 1/2-финал загубен с 2:3 след мачбол в тайбрека при 15:14 и два убедително спечелени гейма от вас с 25:15 и 25:14?

-Мачът бе на приливи и отливи. Това, че Вили (капитанът Велизар Чернкожев не игра в тайбрека заради 40 градусa температура, която вдигна след 4-ия гейм б.а.) се почувства зле в тайбрека малко ни смути, защото разчитахме много на него във важните моменти. Но Жани Желязков се включи много добре на неговото място. Не знам. Малшанс, голям малшанс в този тайбрек. Имахме мачбол, не успяхме да го затворим. Може би са по-опитни и опитът си каза думата.

203009 BONC3788

-Каква е цялостната ти оценка за тази Европейска лига?

-Беше супер! Лично аз се чувствам много израснал, защото пътувахме, играхме доста мачове, видяхме доста хора. За мен това е много хубаво преживяване и много ценен опит, защото аз съм на 20 години. Да играя толкова много европейски мачове е просто супер. Сега ни предстои лагер с отбора под 22 години и се надявам тези мачове да ни помогнат да се класираме на Световно първенство.  

Прочетена 1350 пъти Последно променена в Вторник, 05 Юли 2016 10:33