Събота, 29 Юни 2019 23:19
България отстъпи на Иран във Волейболната лига на нациите
България отстъпи на Иран във Волейболната лига на нациите Снимка: fivb.com

5500 фена изпълниха „Колодрума“, за да подкрепят момчетата на Силвано Пранди

Страхотната пловдивска публика отново изпълни зала „Колодрума“, но подкрепата й не стигна на България да надделее над класиралия се за финалната шестица във Волейболната лига на нациите много силен отбор на Иран. Пред 5500 зрители момчетата на Силвано Пранди отстъпиха с 0:3 (23:25, 23:25, 21:25). Това бе общо 12-а победа за иранците и седма с 3:0.

Нашият треньор направи три промени в сравнение с мача със САЩ, след който запазихме мястото си в турнира и за следващата година. Красимир Георгиев и Светослав Гоцев смениха като центрове Виктор Йосифов и Николай Николов, а на мястото на Тодор Скримов като посрещач започна Розалин Пенчев. Стартовият ни състав включваше още Цветан Соколов (диагонал), Мартин Атанасов (посрещач), Георги Сеганов (разпределител) и либерото Теодор Салпаров.

Срещата започна ударно за България при сервис на Сеганов. Иранците не успяха да обработят добре първия му начален удар и Соколов контраатакува успешно, последва успешна наша блокада и ас на разпределителя ни за 3:0. Първата техническа почивка дойде при 8:5 след страхотна забивка на Пенчев. Иран обаче скъси преднината ни и второто техническо прекъсване настъпи при 16:15. След него гостите успяха да ни обърнат до 16:17 и геймът продължи точка за точка до 21:21, когато престъпване на Цветан Соколов при изпълнение на сервис и успешна контраатака на Иран дадоха преднина на гостите - 23:21. След пусната топка на разпределителя Джавад Карими те стигнаха до геймбол при 22:24. Въпреки че не успяхме да обработим добре началния удар на Иран, българската блокада спаси точката като спря Пурия Яли. Грешка от сервис на Краси Георгиев обаче прати гейма в историята - 25:23 за Иран.

В края на първата част Пламен Шекерджиев замени Розалин Пенчев, като остана на игрището и за началото на втория гейм. Първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за България. След паузата в игра влезе Виктор Йосифов, който смени Красимир Георгиев. Иранската блокада хвана Светослав Гоцев и гостите поведоха с 13:12. Отново обърнахме след дълго разиграване и успешен пайп на Атанасов – 15:14, но с ас на Фархад Гаеми втората техническа пауза настъпи при 16:15 за Иран. Разликата набъбна на 4 точки след наша атака в аут, успешна блокада на иранците и престъпване на влезлия на мястото на Шекерджиев Розалин Пенчев. Това принуди Пранди да поиска прекъсване, след което Цветан Соколов завърши по блокадата, а при следващото разиграване самият той блокира успешно – 17:19. Йосифов атакува успешно за 20:22. Сеганов затрудни Иран на сервис и Мартин Атанасов ни приближи само на точка - 22:23. Последва дълго разиграване, което за съжаление приключи с точка и два геймбола за Иран. С мощен Цветан Соколов взехме първата точка, но с атака през центъра гостите прибраха гейма – 23:25.

005794327

 

При 8:7 за нас настъпи първата техническа пауза в третата част. Веднага след него реализирахме нова брейк точка при сервис на Сеганов и контра на Соколов – 9:7. Чудовищна българска блокада хвана Яли за 12:9 и Колакович поиска прекъсване. С ас на Соколов дръпнахме с 14:10, а при 16:13 дойде второто техническо прекъсване. След него обаче Иран реализира две безответни точки и Пранди поиска прекъсване при 16:15. Нашите поддържаха преднина от 1-2 точки, но с атака на Яли след дълго разиграване Иран изравни – 19:19. С блокада на Алиаскар Моджарат гостите поведоха с 21:20. Йосифов им го върна с блок в полето, но видеоповторението показа, че е докоснал мрежата – 20:22. Първият мачбол дойде след успешна тройна иранска блокада, а срещата завърши с топка в аут на Мартин Атанасов – 21:25.

Цветан Соколов отново бе най-резултатен за България с 20 точки (1 ас, 3 блока), а Мартин Атанасов добави 9. За Иран Мохамеджават Манавиненжат реализира 14, а Масуд Голами – 11.

В първия мач за деня САЩ надви Сърбия с 3:1 (14:25, 25:20, 29:27, 26:24).

В 20.40 часа в неделя България се изправя срещу Сърбия в пловдивската зала „Колодрума“. Билетите са в продажба онлайн на ticketportal.bg, както и в партньорската мрежа – в OMV, книжарници Booktrading, Office 1 Superstore. Пропуските са разделени на три категории спрямо местата в залата, а цените им са по 10, 15 и 20 лева на ден. В Пловдив билети се продават и на касата на Дом на културата. А в дните на мачовете феновете ще могат да закупят билет и на касата на „Колодрума“, която е отворена от 14 часа